Weer en klimaat

Weer en klimaat JamaicaEén van de redenen waarom we zo gek zijn op vakantiebestemmingen als Jamaica is het feit dat het er eigenlijk altijd lekker weer is. Het paradijselijke eiland kent een tropisch savanneklimaat met een gemiddelde temperatuur tussen de 26-32°C, en een nachttemperatuur van rond de 23°C. Bovendien is het zeewater altijd rond de 25°C wat een comfortabele temperatuur is om te zwemmen en duiken.

Natte en droge periode

Hoewel de regentijd eigenlijk niet veel voorstelt, valt de meeste regen in de maanden juni tot en met november. Maar ook in deze periode is het over het algemeen zonnig overdag; de meeste regen valt in de namiddag of avond in de vorm van kortstondige, maar heftige buien. De regentijd valt samen met het orkaanseizoen.

In de droge periode is het weer het mooist; dit duurt van januari tot en met april. De zon schijnt zo’n beetje altijd, maar af en toe ontstaan er wat wolken die een heel enkele keer kunnen uitgroeien tot een verfrissende bui. Als winterzon bestemming is Jamaica dan ook ideaal en ook bij jonge stellen is het eiland populair als bestemming voor hun huwelijksreis of zelfs bruiloft.

Het heetst is het gedurende de maanden juli tot en met september, maar er waait vooral in het noorden meestal een verkoelend passaatwindje; ook wel Doctor’s Breeze genoemd. Het koelst is het tijdens deperiode december tot maart.
Jamaica weer en klimaatOrkanen

Jamaica ligt in een orkaangebied en tijdens het orkaanseizoen kan het eiland daarom getroffen worden door een orkaan of tropische storm. Dit geldt vooral tijdens de maanden september en oktober. Maar als een orkaan op Jamaica aankomt, is hij meestal al afgezwakt omdat hij over een ander eiland gekomen is. Een orkaan verliest vooral kracht als hij over land trekt en de afstand over zee tussen Jamaica en de andere eilanden is te klein om de orkaan veel aan kracht te laten winnen.