Ligging Jamaica

Bij Jamaica denkt iedereen meteen aan zon, zee, strand en Bob Marley. We stellen ons tropische en swingende taferelen voor, maar toch weten we vaak niet precies waar het nou eigenlijk ligt. Jamaica is één van de grootste eilanden in het Caribische gebied en is Engelstalig. Het eiland is ongeveer 235 km breed en meet van het noorden tot het zuiden tussen de 35 en 82 km. Het landschap is bergachtig en weelderig groen, met diepe ravijnen, watervallen en in het binnenland savannen op het kalksteenplateau. Het hoogste punt van Jamaica is 2256 meter boven de zeespiegel op de Blue Mountain Peak. De hoofdstad van Jamaica is Kingston.

Ligging Jamaica

Ligging jamaica

Jamaica is gelegen in de Caraïbische Zee, ten westen van het eiland Hispaniola (Haïti en Dominicaanse Republiek) en ten zuiden van Cuba en behoort tot de Grote Antillen. Na Cuba en Hispaniola is Jamaica het grootste West-Indische eiland.

Jamaica is vrij bergachtig met de van oost naar west lopende bergketen. De kust van het eiland kent grote hoogteverschillen; van vlak en heuvelachtig tot echt bergachtig met toppen tot wel 1925 meter! De beroemde zwarte zandstranden, deze zijn van vulkanische oorsprong, liggen in het zuidwesten terwijl er in de rest van de kust grotere en kleinere baaien zijn waarvan de strandjes parelwit zand bevatten. Vooral de noordelijke stranden liggen zeer beschut en zien eruit als een klein paradijs en voor de kust daar liggen veel koraalriffen.
Water is er, ondanks dat het er weinig regent, in overvloed; er lopen ruim 120 rivieren over het eiland die soms een stuk onder de grond verdwijnen en dan kilometers verder weer tevoorschijn komen. De noordelijk gelegen rivieren zijn door de grotere hoogteverschillen vaak woest; smal en met stroomversnellingen en watervallen. De zuidelijke rivieren zijn daarentegen rustiger en de Black River is zelfs bevaarbaar. In het zuidwesten vind jeook nog een uitgestrekt moerasgebied, de ‘Great Morass’.